Наш телефон: 097 169 49 67
 

В Росії зафіксували зниження цін на чорну ікру

Вартість вітчизняної чорної ікри в Росії за вісім років зменшилася майже в 2,5 рази, на зниження цін міг повпливати розвиток аквакультурного виробництва, а також збільшення імпорту китайської продукції, заявили експерти ринки.

“У 2018 році було вироблено 43,9 тонн осетрової ікри, з них майже 8%, або 7,8 тонн, було експортовано. Середня оптова ціна на ікру була в межах 42 тисяч рублів за кілограм, це майже в 2,5 менше, ніж в 2010 році”, – заявив президент Всеросійської асоціації рибогосподарських підприємств, підприємців та експортерів (ВАРПЕ) Герман Звєрєв. За його словами, на зниження цін могло вплинути декілька факторів.

По-перше, вказав він, на ціну впливає порода риби: так, у 2010 році основний обсяг виробництва прибув на саму дорогую ікру білуги. “По-друге, вартість ікри залежить від того, як вона була добута. Справа в тому, що існує ікра двох видів: “дійна” – в рибу вводять препарати, які прискорюють виброс ікри, та “забійну” – рибу спочатку дорощують до потрібного віку, та потім забтрають ікру. “Забійна” ікра більш якісна та дорога “, – розповів президент ВАРПЕ.

“Але найлоговнішим фактором, що впливає на зниження вартості чорної ікри, є збільшення пропозицій. По-перше, в останні роки серйозно розвивається аквакультура, що дозволило збільшити об’єм виробництва, по-друге, значно збільшився об’єм імпорта чорної ікри, в тому числі контрафактної, з Китаю за низькими цінами. Так, в минулому році імпорт чорної ікри з Китаю склав майже 18 тон”, – заявив Звєрєв.

Управляючий партнер консалтингового агентства Agro and Food Communications Ілля Березнюк підтверджує, що в останні роки спостерігається тенденція зниження ціни чорної ікри. “Через збільшення долі ринку Кітаю в цілому світі за ці роки мирові ціни на аквакультурну чорну ікру впали, з 2012 року по 2019 рік ціни фактично знизилися вдвічі. Зрозуміло, що це впливає і на російський ринок, Оскільки тепер ми, нажаль, не є ведучим виробником”, – сказав співрозмовник агентства.

Вторим фактором, за його словами, стало збільшенням виробництва ікри в Росії. “По-третє, треба зважати на кон’юнктуру ринку: оптові ціни на осетрову ікру стабілізувались на рівні 30-40 тисяч рублів за кілограм, однак попит на неї не росте”, – додав Березнюк.

Джерело: http://fishkamchatka.ru/articles/russia/30397/

 
 

Share this Post



 
 
 
 

Add a comment

required

required

optional