Наш телефон: 097 169 49 67
 

Надзвичайні властивості звичайного равлика

Н

Колись у дитинстві ми з подругами збирали на галявині поблизу ставка равликів і робили з них намисто. Це були наші перші прикраси. Тоді ми ще не знали, що у нас в руках був справжній скарб!

Цілющі властивості равлика (або слимака) були відомі ще за давніх часів. Знавці мистецтва кохання – стародавні греки, використовували їх як афродізіак, при чому, не лише для чоловіків, але й для жінок. У наш час цю традицію активно продовжують у країні кохання – Франції. Там – це вишуканий делікатес у лакшері ресторанах.

М’ясо та ікра равликів мають прекрасні смакові властивості, надають стимулюючого впливу на організм людини, є сировиною для виробництва різних медичних препаратів, які сприяють активізації життєвих процесів і омолодженню, використовуються у косметиці.

Висока харчова і дієтична цінність продуктів із равликів доведена фізіологами і фахівцями з гігієни харчування. Вона визначається майже повною засвоюваністю і відсутністю побічних небажаних ефектів, у порівнянні з м’ясом свинини або яловичини.

Вміст білків у варено-мороженому м’ясі равлика варіюється від 12 до 18%. Причому ці білки містять повний набір незамінних амінокислот в такому співвідношенні, яке необхідне при синтезі власних білків в організмі людини. Вміст мінеральних речовин у равлику перевищує у 7 разів вміст їх у м’ясі телятини та птиці, і в три рази вище, аніж у м’ясі риби.

Вміст ліпідів у м’ясі слимаків невеликий 0,8 – 1,5%, але в ліпідах в основному містяться ненасичені жирні кислоти 65-70%, у порівнянні з яловичиною, де їх тільки 5%. Це дуже важливо, оскільки ненасичені жирні кислоти не накопичують холестерин і сприяють його зниженню в організмі людини.

У м’ясі равликів міститься багато солів кальцію, магнію, калію, міді та цинку. До його складу входять також вітаміни A, D, E, C та значна кількість вітамінів групи B. Збалансованість співвідношення мікроелементів і високий вміст білків дає м’ясу слимака статус делікатесного унікального харчового продукту.

Крім того, унікальними властивостями наділений білок равлика – муцин, надзвичайно багатий на колаген, максимальна кількість якого міститься в ікрі равлика. Науковці довели, що равликова ікра сприяє активізації роботи мозку, уповільнює процеси старіння, покращує стан шкіри та відновлює сили. А ще ікра равлика є, поряд з чорною ікрою осетрових риб, потужним імуномодулятором, сприяє підвищенню резистентності (імунних функцій) людського організму. Це особливо важливо тепер, під час пандемії короновірусної інфекції.

Продукти із слимака використовують також при лікування кишково-шлункових захворювань та радіаційних опромінень, оскільки ферменти, що знаходяться в їхньому м’ясі та в їхній ікрі, виводять з організму радіонукліди.

Отакі справжні скарби дарує нам звичайний равлик! Натепер в Україні набуває все більшої популярності вирощування равликів на спеціальних фермах. І є шанс, що найближчим часом наша країна може стати світовим лідером у цій благородній і корисній справі!

 
 

Share this Post



 
 
 
 

Add a comment

required

required

optional